Geschiedenis dokterstas
De dokterstas, ook wel visitetas genoemd, wordt al lang door huisartsen gebruikt om de meest belangrijke huisartsenuitrusting voor onder weg mee te nemen. Ook door verloskundigen wordt de tas vaak als verlostas gebruikt. De klassieke dokterstas is langwerpig met een platte bodem en afgeronde kanten. Veelal zijn de dokterstassen voorzien van een metalen beugelsluiting. Door deze sluiting kan de dokterstas open blijven staan en ontstaat er een zeer grote en praktische opening.

Dokterstassen nu
Nog steeds is de dokterstas een veelgebruikte tas in de medische wereld. Dokterstassen en verlostassen voor professioneel gebruik hebben vaak een (al dan niet losse) vakverdeling. Door het praktische formaat van de dokterstas wordt deze tegenwoordig ook vaak gebruikt als reis- of weekendtas door mensen die van topkwaliteit houden. Door praktisch alle luchtvaartmaatschappijen wordt de dokterstas als handbagage toegestaan.

Gladstone bag
De dokterstas, ook wel Gladstone bag genoemd, heeft een lange geschiedenis. Hoewel de Gladstone bag typisch Engels is is het ontwerp gebaseerd op vroegere Franse reistassen. De Gladstone bag werd omstreeks 1850 ontwikkeld door J.G. Beard, handelaar in lederwaren in Westminster. Beard was een groot bewonderaar van William Gladstone (1809 – 1898), de Prime Minister in die tijd en bekend om zijn vele reizen. Daarom noemde Beard zijn creatie de Gladstone bag. De tas kwam in de mode en werd een icoon van stijlvol reizen. En zodoende werd de Gladstone bag ook vaak genoemd in toneelstukken en romans als een voorwerp van prestige.

Dokterstassen in de literatuur

  • In The Picture of Dorian Gray in 1891 schrijft  Oscar Wild: 'What a way for a fashionable painter to travel.  A Gladstone bag and an Ulster', the latter being another very elegant form of luggage for the wealthy traveller.
  • Christopher Isherwood vergeleek zijn nog beroemdere collega Somerset Maugham met 'Een oude Gladstone bag bedekt met hotellabels. Alleen God weet wat er in zit'.
  • In The Catcher in the Rye beschrijft J. D. Salinger hoe de hoofdpersoon zijn Gladstone bag inpakt.

Zo zijn er nog vele voorbeelden in de literatuur waarin de Gladstone bag genoemd wordt. En wie kent niet het beeld van Julie Andrews in Mary Poppins waar ze door de lucht zweeft met in haar ene hand een paraplu en in haar andere hand een Gladstone bag.